Орц:
Банш
- Гахайн мах
- Тахианы цээжний мах
- Ногоон сонгино
- Цуу 1 цайны халбага
- Давс, перец
- Цагаан гаа
- Сармис 1 хумс
- Сонгино 1ш
- Яншуй
- Баншны хөлдөөсөн бэлэн гурил
Ягаан манжингийн салад
- Ягаан манжин 2ш
- Дарсан өргөст хэмх 4ш
- Сармис 2 жижиг хумс
- Давс, перец
Баншаа хийхийн тулд эхлээд махаа бэлдэнэ. Гахайн мах, тахианы махаа адил хэмжээгээр, ногоон сонгино, 1 цайны халбага цуу, цагаан гаа, яншуй, сонгино, сармис, давс, перецээ бүгдийг нь миксерт хийж байгаад машиндана. Ингээд л мах нь бэлэн, амархан байгаа биз? Хөлдүү гурилаа шарах шүүгээнд хийж гэсгээсэн байна. Тэгээд нэг нэг ширхгээр дээрээс нь салгаж авч байгаад махаа дунд нь хийн, гурилныхаа ирмэгийг усаар норгож байгаад чимхэнэ. Гиозаг урт гонзгой чимхдэг. Хайруулын тавгаа дунд зэргийн гал дээр тавьж бага зэргийн тос хийн халаана. Тос нь халангуут баншнуудаа тавган дээр байгаа шиг шахаж өрнө. Ингээд 4 орчим минут шарж, баншныхаа доод талыг шаргал болгоно. Дараа нь хайруулын тавган дээрээ баншныхаа ёроолыг давтал нь ус нэмээд таглана. Таглаатай чигээр нь ус нь ширгэтэл дунд зэргийн гал дээрээ болгоно. Хөлдөөгөөгүй шинэхэн чимхсэн банш бол 10 орчим минут болно. Харин баншаа чимхээд хөлдөөчихсөн бол шарах шүүгээнд гэсгээх хэрэгтэй, тэгээд дараа нь шарна. Ингэхдээ 15 минут орчим болгохыг зөвлөе. Гахай, тахианы махыг хэзээ ч түүхий идэж болдоггүй. Үхрийн махыг бол шүүрхий идэж болдог.
Хоол гал дээр болж байх хооронд хальстай нь чанаж болгосон ягаан манжингынхаа хальсыг цэвэрлэнэ. Одоо миксер лүүгээ ягаан манжин, дарсан өргөст хэмх, сармисаа хийгээд үрсэн юм шиг нарийхан хэрчинэ. Таваглахдаа давс, перецээр амтлаад боллоо. Хүмүүс майонезээр хутгах дуртай байдаг ч эрүүл салад хийе гэж бодоод тос ч хийсэнгүй.
Англи хэлний үгийн мэдлэгт тань:
- Тахианы цээжний мах- chicken breast
- Ногоон сонгино- green onion
- Цуу- soy sauce
- Цагаан гаа- ginger
- Баншны гурил- dumpling wrapper
- Яншуй- parsley
No comments:
Post a Comment