Thursday 10 October 2013

Жап Чае буюу пүнтүүзтэй хуурга

Солонгосд нэлээн түгээмэл байдаг хоолнуудын нэг Жап Чае. Хүүхэд байхдаа ханиад хүрээд,  аавыгаа пүнтүүзтэй хуурга хийгээд өгөөч гэж гуйж байлаа. Тэгээд аав маань гараа гаргаж пүнтүүзтэй хуурга хийж өгсөн чинь ухаангүй их идсэн. Даанч бие муу байсан болохоор удахгүй бөөлжөөд гаргачихсан. Одоо бодоход аав маань гомдсон байх даа. Гараа гаргаж хийсэн хоолыг нь гаргачихаар... Гэхдээ пүнтүүзтэй хуурган дуртай хэвээрээ байгаа:)

4 хүний порц
Орц:
  • Пүнтүүз тал уут
  • Мах 200г
  • Улаан перец 1ш
  • Далайн байцаа 50г
  • Лууван 1ш
  • Сонгино 1ш
  • Сармис 3 хумс
  • Тос
  • Гүнжидийн тос
  • Давс, элсэн чихэр, хар перец
  • Хар цуу
 Буцалсан халуун усанд пүнтүүзээ хийгээд таглана. Махаа нарийхан хэрчинэ. Аяганд 2 хоолны халбага хар цуу, 1 цайны халбага гүнжидийн тос, 1 цайны халбага элсэн чихэр, 1 хумс нухсан сармис хийгээд сайн холино. Энэ соусандаа махаа хийгээд сайтар хутгаад орхино. Хайруулын тавганд бага зэргийн тос хийгээд тал сар хэлбэрээр хэрчсэн сонгино, нухсан 2 сармисаа хийж 2 минут орчим хуурна. Дараа нь нарийхан урт урт хэрчсэн лууван, улаан перецээ хийж 5 минут орчим хуурна. Далайн байцаагаа жижигхэн хувааж байгаад халуун усанд хийж дэвтээнэ. Далайн байцаагаа сойгоод, соустай махтайгаа хамт хийгээд давс перецээр амталж, 5 минут орчим хуурна.

Пүнтүүзээ сойгоод, 2 хоолны халбага цуу, 1 цайны халбага элсэн чихэр, 1 цайны халбага гүнжидийн тосоор хийсэн соус дээр нь хийж сайн хутгана.

Мах, ногоо нь болсон үед пүнтүүзээ дээр нь хийж хутгаад Жап Чае бэлэн боллоо. Кимчи эсвэл дарсан өргөс хэмхтэй идвэл янзын гоё амттай.


Англи хэлний үгийн санд:
  1. Пүнтүүз- glass noodles
  2. Дарсан өргөст хэмх- gherkins эсвэл pickled cucumber
  3. Гүнжидийн тос- sesame oil
  4. Хар цуу- soy sauce
  5. Соус- marinade

No comments:

Post a Comment