Thursday, 17 October 2013

Хятад өглөөний цай

Хятадууд иймэрхүү өглөөний хоол идэх дуртай байдаг. Оюутан байхдаа хааяа нэг авч иддэг байсан юм. Харахад эвгүй мэт боловч амт нь гоё. Өглөөний хоол өдөр бүр өөр өөр байдаг бол гоё сонирхолтой, сэрээд гоё хоол иднэ гэж бодохоор урамтай ч сэрэх байх.

Орц:
  • Өндөг 4ш
  • Хар цуу 4 хоолны халбага
  • Далиу 2 дэлбээ
  • Башир цэцэг 2 ш
  • Цай (ууттай цай бол 1ш, уутгүй бол 1 хоолны халбага)
  • Давс 1 цайны халбага
  • 1 аяга ус
  • Элсэн чихэр 1 цайны халбага
  • Хар перец бөөрөнхий 2ш
  • Урт будаа 1 аяга
  •  3 аяга ус
 Өндгөө 3-5 минут цэвэр усанд чанаад хүйтэн усанд сойно. Энэ хооронд хар цуу, 1 аяга ус, бүх амтлагчнуудаа цайны хамт хийгээд хутгана. Өндгөө хөрөнгүүт хатуу гадарга дээр алгаараа өнхрүүлж хальсыг нь бяцална. Ингэхдээ болгоомжтой байхгүй бол нэг өндгөө дундуур нь хуваачихсан. Хальсыг нь няцлах болохоос хуулахгүйг анхаараарай. Бяцалсан хальстай өндөгнүүдээ нөгөө соусандаа хийгээд зөөлөн гал дээр 30 минут чанана.
Будаагаа угаагаад, буцалсан 3 аяга усанд хийгээд агшаагчныхаа зутан хийдэг сонголт нь дээр тавина. Бараг цаг гаруй буцална гэсэн үг. Энэ хоолыг ер нь өмнөх орой нь бэлдээд тавьсан нь дээр юм билээ. Өглөө амжихгүй байх магадлал өндөр.

Будааныхаа зутан дээр шарсан мах, сонгино, давсалсан далай байцаа тавьж идэж болно. Өнөө өглөөний хувьд амжаагүй учраас тэгж чадсангүй. Өдрийг сайхан өнгөрүүлээрэй.

Англи хэлний үгийн санд:
  1. Далиу- star anise
  2. Башир цэцэг- clove
  3. Ууттай цай-tea bag
  4. Урт будаа- long grain rice

No comments:

Post a Comment